#1 – Är du riktigt vuxen än?

Har du kommit till en punkt där du känner att ditt gamla vanliga sätt att vara inte fungerar längre. Då kan du vara redo att ta nästa steg i vuxenblivande. Genom att ge dig ut på ett inre äventyr, och utmana gamla inkörda beteenden, kan du precis som hjälten i sagan återvända hem med nycklarna till en fullständigare version av dig själv. Äntligen är du på väg att fullt ut bli huvudkaraktären i ditt eget liv!

Jag har skrivit i bloggen tidigare om hjältens resa, den vanligast förekommande berättelsen överallt runt om i världen. Kärnan i berättelsen är alltid att huvudkaraktären måste lämna det trygga hemmet och ge sig iväg hemifrån för att söka reda på något som måste återföras hem.

Vi dras till symboliken i den berättelsen för att den säger oss något. Vi vet att vi också skulle behöva lämna det bekanta, trygga och hämta hem något som gått förlorat. Vi vill, liksom hjälten, också bli fria och bli en fullständig kraftig version av oss själva.

Hjältens resa är en utvecklingspsykologisk process. En mognad och en väg till att på riktigt bli huvudkaraktär i sitt liv. Men vad är det vi undermedvetet anar att vi måste hämta hem?

Den förlorade makten

Att gå från barn till vuxen innebär att börja stå på egna ben. På olika sätt behöver vi ta ansvar och därmed också vidga vår frihet. Det handlar alltså om makten över ens eget liv.

Vår uppväxt kan ha gjort oss olika bra förberedda för det steget. Det kan också vara så att vi hindrats i vårt vuxenblivande, av en traumatisk händelse, av vår uppfostran eller av tidens anda i samhället.

Vi kan också i ett försök att passa in i flocken och bli omtyckta, på egen hand ha gett avkall på vissa förmågor. Vi har, om vi ska använda en annan populär berättelse i mytologin, sålt vår själ (våra förmågor) till djävulen i utbyte mot att vara omtyckta och en del av flocken.

Då kan vi behöva arbeta på att återta den förlorade makten, på egen hand eller med samtalsstöd. Vi behöver alltså inse hur vi på olika sätt förlagt makten över vårt liv utanför oss själva och återerövra den så att den blir en del av vår egen inre kraft. Och vi behöver öva på den här förändringen om och om igen. För det är svårt att köra upp nya hjulspår.

Tre nycklar

För att uppnå den frihet och den fullständighet vi längtar efter behöver vi upptäcka och återerövra tre viktiga nycklar. När vi förstått dem kan vi föra tillbaka dem hem, integrera dem och förändra hur vårt liv ser ut idag.

I tre blogginlägg framöver kommer jag att skriva om vilka de nycklarna är. De handlar alla om var vi placerar ansvaret för olika områden i vårt liv:

Svårigheter och frestelser

Som i alla sagor möter du frestelser och svårigheter om du väljer att ge dig ut på ditt eget inre äventyr. En av de större är att lämna det bekanta och invanda, hur hemsk den situationen än är. Det här motsvaras av att lämna ditt hem i sagan, och det består av gamla inkörda hjulspår.

Att lämna hemmet och ge sig in i mörka skogen, öknen eller någon annan version av mörkt kaos, gör det frestande att hela tiden lämna äventyret och återvända hem. Så var beredd på prövningar om du antar utmaningen. Ibland kan det hjälpa att se det som händer som det brukar se ut i sagan; om du frestas att återigen tröstäta eller förlora dig i värdelöshetskänsla, är det bara häxan som ger dig en till synes omöjlig uppgift, som att räkna sädeskorn eller räkna ut något annat omöjligt.

Och fråga dig hela tiden, vill jag ta klivet ut i den verkliga vuxenheten och bli hjälten i min egen saga, eller vill jag stanna hemma och låta det som skaver fortsätta?

Här kan du läsa del 2 om syndabockar och magiska räddare.
Här kan du läsa del 3 om auktoriteter.
Här kan du läsa del 4 om att hitta ett inre lugn.

Tips: Tim Burtons halvanimerade Alice i Underlandet är en fin version av en hjältes resa. Vi ser nästan alltid hjälten som en riddare i skinande rustning, men jag tror att vi snarare ska se hjälten som den naive versionen av oss själva som ger sig ut i den mörka skogen. Och drakarna vi möter är egentligen sämre sidor i oss själva.

Foto: Nicco Ucknic/Unsplash

Lämna ett svar