Genom att se våra liv genom en arketypisk lins kan vi förstå oss själva och världen bättre. I några inlägg framöver ska jag skriva om de vanligaste arketyperna och om hur du kan ta hjälp av dem för att lösa upp knutar i ditt liv och förstå hur ditt liv spelar roll i ett större perspektiv.
Arketyper är specifika bilder, eller karaktärer, som beskriver ett sätt att förhålla sig till och att agera i världen. De hålls levande i vårt kollektiva undermedvetna och de kan träda fram i våra liv och verka genom oss under olika faser i livet, eller vara en ständigt närvarande kraft i våra personligheter. I och med att de hör till vårt kollektiva omedvetna är de globala och de dyker upp i sagor, myter och legender – från alla tider och världsdelar. Oavsett varifrån du kommer i världen känner de flesta igen sig i dem.
Genom att se våra liv genom en arketypisk lins kan vi förstå oss själva och världen bättre. Arketyperna, eller urbilderna, innehåller känslomässiga laddningar och förklaringar som sätter en avgränsad situation i ett större perspektiv. Laddningen kan användas som en katalysator för förändring. Genom dem kan vi ändra bilden av oss själva och vi kan släppa taget om förutfattade meningar som skapar lidande i våra liv. Att identifiera en arketyp gör också att vi lättare kan agera för att ta del av arketypens positiva sida och akta oss för dess destruktiva sida. Alla arketyper har en ljus sida och en skuggsida.
Grundarketyperna
Enligt Caroline Myss, författare och föreläsare, finns en kärnuppsättning av fyra arketyper som alla människor delar: det inre barnet, offret, sabotören och den prostituerade. Jag håller med Myss, men tycker att det är värdefullt att dela upp det inre barnet i två delar så att kärnuppsättningen därmed blir fem: det oskuldsfulla barnet, det sårade barnet, offret, sabotören och den prostituerade.
Min tanke är att i grunden har vi alla Självets arketyp och den kan ses som det ursprungliga oskuldsfulla barn vi en gång var. I den bilden ryms uppriktighet, nyfikenhet, vakenhet, spontanitet och en ogrumlad själv-klarhet.
Men något händer oss alla som barn som gör att vi känner oss berövade, utsatta, avvisade eller övergivna. Det kan vara en verklig fysisk eller psykisk attack. Men det kan också vara en tolkning vi som barn gör av en situation som med en vuxens blick är helt förklarlig. Ett exempel är att att få ett småsyskon som gör att vi inte kan leka eller skratta högt när syskonet ska sova. En tillsägelse från en trött förälder kan då uppfattas som att det är oönskat och rent av farligt att vara spontan och ohejdad.
All sådan tillrättavisning eller avvisning skapar en skuggsida av det inre barnet som kallas det sårade barnet. Syftet med det sårade barnet är att skydda det oskuldsfulla barnet. Till sin hjälp får det sårade barnet alltid tre andra allierade arketyper som med sina olika karaktärer också vill skydda det ursprungliga oskuldsfulla barnet. De tre karaktärerna är offret, sabotören och den prostituerade.
Utifrån de grundarketyperna vecklar sedan ut sig en hel mandala av olika arketyper som tillsammans bildar vår personlighet. Vår personlighet är med andra ord en uppsättning karaktärer som speglar de övertygelser som etsat sig in i oss under uppväxten. De karaktärerna får oss att visa oss och verka i världen på ett visst sätt.
Det större syftet
Men arketyperna begränsas inte till vår personlighet. Arketyper dyker också upp utifrån familjen, kulturen och samhället vi tillhör. Ja det finns även arketyper från ett existentiellt evigt plan som speglar världens vara och utveckling. Ibland kan vi därför drivas av arketyper som inte har en direkt koppling till en händelse i våra egna liv. Vi berörs av energin från det som pågår på ett större plan. Då kan arketyper av helt andra slag färga våra tankar och sätt och agera. Exempel på arketyper från ett familjeförhållande kan vara Underhållaren, Fredsmäklaren, Spionen, Förrädaren, Jägaren. Arketyper som kan kopplas till ett större historiskt skeende kan vara trickstern, kungen, förgöraren, helaren, visionären, sökaren.
Arketyper som livssituationer och känslor
Arketyper kommer också i form av livssituationer. Då kan det handla om Återvändsgränden, Pånyttfödelsen, Syndafallet, Framgången, Jakten, Depressionen, Förälskelsen.
Sätt att jobba med arketyper
Ett enkelt sätt att hitta arketyper som spelar en roll i din vardag är att fundera över vilka berättelser och sagor som slår an. Vilka arketyper och karaktärer finns där? Du kan också skriva ner dina drömmar och se vilka bilder som gömmer sig där. Det är framförallt livssituationer som kan dyka upp i form av bilder i drömmarna. Du kan se ägg, korridorer eller floder som ska korsas.
Fundera också alltid över om arketypen är ett utslag av din försvarsmekanism eller om det är ett skeende bortom din enskilda vardag som spelar ut sig genom ditt liv. Lägg märke till om arketypen syftar till att gömma något inom dig. Den karaktärerna fungerar undflyende, maskerande eller attackerande. En arketyp som driver dig att spela en roll i ett större skeende är oftast svåra att förstå. De kan kännas igen på att du oftast känner en lust att engagera dig i något som du vanligtvis inte går igång på. Du har en känsla av att det är något som du måste göra.
Här kan du läsa om en meditation du kan använda för att möta dina arketyper.
Bra resurser:
- Caroline Myss arketypkort
- Kim Krans arketypkort
- Clarissa Pinkola Estés: Kvinnor som slår följe med vargarna
- Sagoböcker
- Böcker med grekiska, fornnordiska, irländska myter
Foto: Wonderland/Unsplash