Lösgör dig ur rundgången

Fast i tillvaron? Svårt att tänka nytt? De flesta av oss hamnar förr eller senare där livet behöver en ny riktning. Men hur kommer vi ur vår kognitiva rundgång så att vi kan byta perspektiv och hitta nya vägar i livet?

Det är bra att tänka utanför boxen säger vi. Men det är lättare sagt än gjort. Ofta sitter vi grundmurat fast i gamla hjulspår. Och värre blir det med åldern.

Neuropsykologerna säger att högra hjärnhalvans flexibla öppenhet för nya perspektiv är mer resurskrävande och att vi därför lutar oss tillbaka allt mer i den vänstra hjärnhalvans färdiga kategorier och värderande ju äldre vi blir.

Ett annat problem är att vårt tänkande lider av rundgång. Filosofen Martin Heidegger pekade ut att jaget förstår sig själv utifrån sin värld och förstår andra och världen inifrån sig själv. Det vi tänker om världen vilar alltså på ett tänkande som formats av samma värld vi försöker tänka något om. Tänkandet blir då själva boxen, som vi ju skulle tänka utanför.

Kruxet med tänkandet, så som vi tänker det, är att vi ofta låter vänster hjärnhalva sköta tänkandet – alltså den som redan låst sig vid fasta och färdiga kategorier som formats under vår uppväxt.

Det är inte så att det tänkandet är fel. Tvärtom. Vänstra hjärnhalvans kategoriserande och begreppssättande är praktiskt och värdefullt på sitt sätt. Men i vissa situationer, när vi står inför något främmande eller det gamla tänkandet har spelat ut sin roll och kanske till och med blivit skadligt, gör den vänstra hjärnhalvan ofta bara saken värre.

Tänkandet som ska leda till något nytt bör istället alltid utgå från den högra hjärnhalvans nyfikna öppenhet för tillvaron. Sen kan vi plocka in den vänstra för att få ordning på det nya vi lärt oss, så att det blir användbart.

Trygghet och kontroll hindrar

Det som gör det så svårt att tänka utan boxen är att den gamla begreppsvärlden är trygg och bekant. Dessutom formar den ju vem vi är. Att ändra på den, betyder också att vi inte längre förblir den vi trodde vi var. Därför lappar, lagar och kämpar vi för att behålla en gammal begreppsvärld när vi skulle behöva en ny. Om vi fastnar där alltför länge kan vänstra hjärnhalvans värderande låsa oss fast oss i ett tänkande som förstärker nedstämdhet och depression, vilket gör det ännu svårare att tänka nytt.

Vi lever dessutom i en kultur som ensidigt stimulerar och hyllar den vänstra sidans tänkande, och mer sällan värdesätter den högras nyfikna öppenhet.

Det här kan du göra

Låst läge alltså. Men det vi kan göra är att medvetet göra mer för att träna och stimulera högra hjärnhalvans kvaliteter. Här är barnen de bästa förebilderna för hur man gör det här bäst. Det var ju med lek, nyfikenhet och närvaro som vi en gång i tiden byggde upp vår begreppsvärld. Därför kan vi göra det igen.

Så vill du mjuka upp ditt tänkande prova det här. Och gör det inte för att, utan bara gör. Försök att inte ha ett mål, exempelvis att du ska få en fantastisk idé eller liknande. Prestation lockar fram den vänstra hjärnhalvan igen. Och känns det töntigt är det den högra hjärnhalvans värderande som stretar emot:

  • Ställ så kallade ”dumma frågor” och associera fritt
    Vad gör att du tänker som du gör? Vad händer om du tänker tvärtom? Om frågan gäller om du ska ta ett nytt jobb; fråga dig varför du inte flyttar till andra sidan landet? Varför blir du inte nunna/munk? Om du fastnat i tänkande att du är värdelös, så undra vad som är värde och vem som bestämmer det. Vem BÖR göra det? Och varför ska man vara värdefull över huvudtaget? Vem har bestämt det? ”Dumma frågor” bryter upp tankespinn och sätter igång föreställningsförmågan och fantasin som är en bra grund för kliva utanför den vänstra hjärnhalvans dominans. Du kan även ställa ”dumma frågor” till andra.
  • Låt blick, smak, känsel och hörsel gå på äventyrsvandring
    Oavsett var du sitter; på jobbmöte, tåget, köksbordet; låt ögonen förflytta sig spontant och sakta över bordet. Stanna vid det som känns intressant. Lägg märke till strukturer, färgskiftningar, detaljer, skillnader. Och lyssna efter de ljud som dyker upp. Fastna inte vid något särskilt utan låt öronen vandra till nästa som dyker upp. Smaka på det du vågar och låt handen stryka över det som finns i din närhet. Om du kan försök att inte namnge det du ser, smakar, känner eller hör. Ofta bubblar känslor av välbehag upp när vi får syn på något oväntat.
  • Gå ut i naturen
    Att vara ute är det oslagbart bästa för att aktivera höger hjärnhalva. Bara sitt en längre stund. Prata inte med någon. Prova att göra punkten ovan. Tillåt dig att bli nyfiken och ställa dig på alla fyra och titta närmare på saker.
  • Byt perspektiv fysiskt
    Sätt dig på ny plats vid frukost. Möblera om eller ännu hellre lägg dig ner på golvet och kika på ditt hem från den höjden. Klättra över soffor och möbler. Ät i tvättstugan. Ät med händerna. Kan låta löjligt, men lekfullheten och själva överraskningen i att göra annorlunda öppnar den högra hjärnhalvan. Och ja, det utmanar din komfortzon.

Inget av ovan kommer att förändra något på en gång. Det som förslagen förhoppningsvis gör för dig är att du får dra på smilbanden, uppleva lite barnslig livsglädje och att du i nyfikenheten upptäcker något nytt om dig själv eller din omvärld.

Lämna ett svar