Varför känns det så ofta som om något bättre väntar någonstans? Vad är det som tänder den längtan inombords; en diffus känsla av att du borde göra något? Joseph Campbell menade att det är berättelsen om dig själv som vill att du ska vakna upp.
I alla berättelser, myter och sagor världen över återkommer samma tema; en huvudkaraktär, en hjälte, bryter upp och ger sig ut på en resa, möter svårigheter, växer och återvänder hem. Den upptäckten gjorde Joseph Campbell, amerikansk professor i komparativ mytologi, som studerade berättelser och myter världen över.
Campbell menade att vi älskar de här berättelserna för att de egentligen alltid handlar om oss själva. De beskriver en inre resa i människans psyke, som vi vet eller anar att vi borde göra. Vi känner igen oss och dras därför till dem och kan inte låta bli att berätta samma historia om igen i olika skepnader. Vi älskar Odysséen, Sagan om ringen, Stjärnornas krig, Alice i Underlandet, Den fula ankungen, Matrix, Spirited Away. De viskar och kallar på oss att vi också bär på en spirande potential, att det finns en djup mening för oss som vi måste finna.
Komponenterna i en hjältes resa innehåller de arketyper som Jung pratade om och upplägget är i stort sett detsamma. Först måste hjälten bryta upp och lämna sin invanda miljö, därefter initieras hjälten in i något nytt och slutligen återvänder de alltid hem pånyttfödda och förändrade med nya insikter och ofta en gåva som de kan ge till de människor som de lämnade. På vägen stöter hen alltid på hinder och problem, demoner och drakar, som måste överkommas och de symboliserar alla inre hinder i forma av rädslor och övertygelser som trycker ner oss och håller oss tillbaka.
Joseph Campbell ansåg, liksom många religioner och andra filosofer, att många människor vandrar runt i ett slags sömngångarstadium. Var och en ser inte alltid vår fallenhet och vad vi kan göra för världen. På olika sätt kan vi vara fångade i det nät av förväntningar och färdiga lösningar som vi föds in i. Antingen är det våra föräldrar, lärare eller samhället i övrigt som tycker att vi borde bli si eller så.
Campbell menade att vi alla är fröet till något som enbart vi kan bidra med. Och det är den längtan vi känner inombords när vi inte är riktigt nöjda med hur livet ser ut. Problemet är att människan lätt tar till olika lättillgängliga begär för att dämpa längtan; mat (för lite eller för mycket), alkohol, droger, sex, arbete, gnäll, teve, städning. Men rösten slutar inte kalla på oss. Den ger inte upp.
Vad är det som hindrar oss då? Det största hindret är rädslor av olika slag. Till att börja med rädslan för att bryta upp med det invanda och ge sig ut i något okänt. Sen dyker drakar och demoner upp i form av vår inre kritiker, latmasken eller perfektionisten. Vanligtvis försöker vi dräpa dem, bedöva dem eller springa ifrån dem, men det österländska sättet är mer långsiktigt och effektivt. Det går ut på att tämja draken istället och få den att ge över sin energi så att du kan använda den. Men då måste vi våga möta våra demoner öga mot öga och inkludera dem istället för att exkludera dem.
Vi bedövar oss också med konsumtion. Vi äter, köper eller tittar på filmer, teve eller youtubeklipp när andra är kreativa och gör det som de tycker är roligt. Ett annat problem är att vi tror att vår fallenhet och gåva, det liv som är ämnat för oss, ska vara så spektakulärt. Men det kan lika gärna handla om det lilla; en förmåga att göra andra glada, en gåva att kunna vårda andra med medkänsla eller att hålla ordning och reda på ett sätt som andas harmoni.
Men hur ska jag veta vad min särskilda gåva handlar om? Joseph Campbell myntade uttrycket ”Follow your bliss”. Det handlar om att göra mer av det som får en att känna sig som mest levande. När glömmer du bort tid, rum och dig själv? Vad kan du absolut inte låta bli att göra oavsett tjat från din inre kritiker eller brist på tid, pengar eller prylar? DET är vad du ska följa. Den längtan i sig behöver inte vara exakt vad du ska göra i slutändan. Målet kan vara oklart för dig. Men det är den dörr du ska öppna och kliva genom. Resten kommer livet att ta hand om.
Hjältens resa är dock inte komplett utan hemkomsten. Det är då du återvänder till omgivningen som du bröt upp från och skapar förändring för andra. Med dig har du något, en kunskap, för att göra den platsen bättre eller så delar du din historia om vad som hänt med dig och inspirerar på så vis andra till att vakna upp och våga ge sig ut på sin resa.
Se gärna ”Finding Joe” på Youtube. Det är en dokumentär som handlar om Campbells filosofi (som som många andra filosofer berör: Sartre, Beauvoir, Frankl, Kierkegaard). Dokumentären är lite amerikanskt ”cheesy”, men tänder en glädje i kroppen som antingen skickar i väg dig på din hjälteresa eller som stärker dig i att fortsätta.
”If you follow your bliss, you put yourself on a kind of track that has been there all the while, waiting for you, and the life that you ought to be living is the one you are living. Wherever you are — if you are following your bliss, you are enjoying that refreshment, that life within you, all the time.”
Joseph Campell